Pak een eendje, dan ben je niet in je eentje

Ik kwam deze week een netje met badeendjes tegen bij de Action. Meteen kreeg ik een idee in mijn hoofd en heb twee netjes meegenomen. Aangezien ik een klein klasje heb dit jaar, wil ik veel doen om samenwerking en onderlinge vriendschappen te bevorderen. Er komen kinderen uit twee kleuterklassen bij elkaar en daarnaast zijn er een aantal kinderen gedoubleerd. Om te zorgen dat de kinderen steeds iemand anders beter leren kennen, heb ik het volgende bedacht:
De eendjes hebben onderop allemaal een kleur. Twee eendjes hebben dezelfde kleur. Ik zet de eendjes op tafel neer en laat elk kind er eentje pakken (zonder te spieken natuurlijk). Daarna moeten ze zoeken wie dezelfde kleur heeft. Met diegene gaan ze een opdracht uitvoeren.
Het blijft een kansspel, dus kan het zijn dat je soms met dezelfde persoon iets gaat doen. Maar door de eendjes vaak in te zetten vergroot je de kans op afwisseling meer dan wanneer ze zelf iemand mogen kiezen. Ik zie in elk geval vaak terug dat dit soort spelletjes helpen om de vaste kliekjes te doorbreken, omdat de kinderen elkaar beter leren kennen en er zo nieuwe vriendschappen kunnen ontstaan.

Hoe heb ik de stickers gemaakt?
Ik heb witte etiketten met een stift een kleurtje gegeven. Rood, oranje, geel, groen, blauw, paars, roze en grijs (heb je een grotere klas dan kun je natuurlijk altijd nog wit, bruin, zwart, donkerblauw, donkergroen, etc. toevoegen). Uit het etiket haalde ik per kleur twee cirkels met een ronde snijmal (ik maak kaarten, dus heb dat soort dingen allemaal liggen. Je kunt natuurlijk ook ronde stickers kopen, zelf cirkels knippen of een pons gebruiken).
Deze cirkels heb ik op de eendjes geplakt. Om ze iets beter te laten plakken en af te kunnen nemen met een natte doek heb ik er Mod Podge met een kwast overheen gesmeerd. Even drogen en klaar!

Hoe ga ik ze inzetten?
Pak een eendje, zoek je maatje en…..
– vertel diegene over het weekend (aantal keren wisselen)
– lees samen uit een boek
– maak samen een opdracht
– geef elkaar deze week complimentjes
– speel samen een spel
– speel vandaag samen buiten
– zoek samen voorwerpen met de letter….
– maak samen zoveel mogelijk sommen met het antwoord…
– bedenk samen een antwoord bij een quiz
– doe samen een spel op de tablet
– programmeer samen een robot
En zo zijn er nog heel veel mogelijkheden te bedenken!

Educatieve mogelijkheden
Zet er cijfers op en je kunt sommen maken met 2 of 3 eendjes, memory met de getallen spelen als je dubbelen hebt of verschillende getalbeelden, etc.
Zet er letters op en je kunt woorden maken, of bijvoorbeeld memory met de letters doen, een woord bedenken met die letter, voorwerpen pakken bij die letter, etc.
Je kunt ze ook inzetten om kleuren mee te oefenen/memory mee te doen.
De mogelijkheden zijn eindeloos en beperken zich niet alleen tot groep 3!

Hopelijk heb ik jullie een beetje kunnen inspireren.
Fijne eerste schoolweken gewenst!